Näin pidät kylpyhuoneen puhtaana
Kylpyhuoneen pesun suurimmat haasteet ovat mikrobikasvustot ja kalkkikertymät. Puhtaanapito ei vaadi suuria ponnistuksia: pienillä arjen valinnoilla voit ehkäistä kasvustojen ja kalkkikertymien syntymistä.
Puhdas kylpyhuone on viihtyisä ja miellyttävä käyttää. Pesutilojen siisteydestä huolehtiminen kannattaa myös kodin jälleenmyyntiarvon vuoksi – hyväkuntoiset kylpyhuoneen pinnat antavat koko asunnosta paremman vaikutelman kuin saumoihin jämähtäneet kalkkikertymät ja laattoihin pinttynyt lika.
Pidä kylpyhuoneen pinnat kuivina!
Mikrobit rakastavat kosteutta. Siksi kylpyhuoneen lattia kannattaa lastata aina suihkun jälkeen. Lastaus on tärkeää myös kalkkikertymien ehkäisemiseksi. Karkkikertymien syntyä voit lastaamisen lisäksi estää myös asentamalla suihkupäähän kalkkisuodattimen.
Jos suihkussasi on käytössä suihkuverho se kannattaa jättää suihkun jälkeen irti seinästä, jotta se ei hidasta saumojen kuivumista.
Lattialla kastuneiden laattasaumojen päällä ei kannata säilyttää esimerkiksi saippuapurkkeja.
Liian pitkään märkänä olevaan laattasaumaan voi alkaa kasvamaan mikrobikasvustoa. Saumassa sisäänpäin kasvanut mikrobikasvusto saadaan pois avaamalla vanhasta laattasaumasta tarvittava kerros pois ja saumaamalla uudestaan.
Jätä suihkun jälkeen kylpyhuoneen ovi raolleen ja säädä ilmanvaihto hetkeksi suuremmalle teholle, jos mahdollista. Näin varmistat, ettei kosteus jää kylpyhuoneeseen.
Kylpyhuoneen poistoilmaventtiileiden kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti. Aseta A4-paperi poistoilmaventtiilin päälle. Jos paperi putoaa venttiililtä, ei ilmanvaihto toimi tarpeeksi tehokkaasti. Tällöin ilmanvaihtoa on syytä säätää suuremmalle teholle ja tarkistaa venttiilin kunto.
Kylpyhuoneen säännöllinen pesu ja suojapinnoite estävät likaa pinttymästä
Kylpyhuone on syytä pestä vähintään kolmen kuukauden välein tai aina, kun kylpyhuoneessa on näkyvää likaa. Käy kylpyhuoneen laatat läpi karhealla sienellä ja pese laattojen saumat harjalla. Puhdistukseen kannattaa käyttää neutraalia pesuainetta – hyvin happamat tai emäksiset aineet voivat vahingoittaa laattojen saumoja.