Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus tuntuu houkuttelevalta: kaakelimaalilla saisi helposti piiloon pinttyneet saumat ja laattojen pienet säröt. Erityisen kiinnostavan tästä vaihtoehdosta tekee se, että kaakelimaali ei paljoa maksa. Alle 100 euron hintainen maalipurkki on pieni sijoitus verrattuna monen tonnin kylpyhuoneremppaan – eikö vain?

Mieti vielä. Markkinoilla on vain vähän sellaisia tuotteita, joilla kylpyhuoneen kaakelien väriä voidaan muuttaa niin siististi, että pinta kestää katselua vielä parin kuukauden käytön jälkeen. Mikrosementti on näistä harvoista tuotteista yksi, ja se toimiikin erinomaisesti niin märkien kuin kuivien tilojen ilmeen uudistamiseen. Sen sijaan kaakelimaali ei ole kylpyhuoneeseen sopiva tuote, sillä se kuluu märkätiloista ja etenkin niiden lattioista nopeasti pois.

Kaakelimaali ei ole kylpyhuoneeseen sopiva tuote, sillä se kuluu märkätiloista ja etenkin niiden lattioista nopeasti pois.

Moni yrittää peittää kylpyhuoneen mikrobikasvustoa eli saumoihin ilmestyviä mustia pilkkuja maalaamalla saumat ja laatat kaakelimaalilla. Tämä on yhtä järkevää kuin ruosteisen auton maalaaminen: maali rapisee niin mikrobikasvuston kuin ruosteenkin päältä nopeasti pois.

 

Vahinko ehti jo tapahtua – mitä tehdä halkeilevalle kaakelimaalille?

Hupsista! Kun kylphuoneen laatat on kerran maalattu kaakelimaalilla, ei tilanteen korjaamiseen ole helppoa tai halpaa ratkaisua. Ainoa vaihtoehto on hioa kaakelimaali pois ja sen jälkeen joko mikrosementoida koko lattia tai vaihtaa kaakelit kokonaan uusiin. Vaikka kaakelimaali vaikuttaa aluksi edulliselta tavalta saada jälleen siisti kylpyhuone, tulee siitä kallista lystiä, kun maalipurkin hintaan lisätään lattian laattojen hionnan ja mikrosementoinnin kustannukset.

 

Mihin ihmeeseen kaakelimaalia sitten voi käyttää?

Kuivien tilojen seinissä kaakelimaali pysyy hyvin, ja siksi kaakelimaali voikin olla sopiva valinta esimerkiksi pukuhuoneen tai keittiön seinien kaakeleihin. Sen sijaan märkätiloissa ja myös kuivien tilojen lattiapinnoissa laatan pinta joutuu niin kovalle kulutukselle, että maali kuluu nopeasti pois.

Jos aiot joka tapauksessa remontoida kylpyhuoneen, voit hullutella ja maalata kylpyhuoneen kaakelit vaikka mustiksi tai vaaleanpunaisiksi muutama kuukausi ennen remonttia. Sen pidempää aikaa kaakelimaali tuskin pysyy kylpyhuoneessa siistinä.

Jos sen sijaan tahdot kylpyhuoneen, joka kestää siistinä pitkään, jätä kaakelimaalit kauppaan ja harkitse sen sijaan mikrosementointia tai kylpyhuoneen perusteellista puhdistusta.