25.05.2024

Saumafix- tai muun saumakynän käyttö kaakelisaumojen ehostuksessa

Saumafix on yksi suosituimmista saumakynistä

Kylpyhuoneen lattian saumat ovat värjääntyneet likaisen näköisiksi, ja mustat pilkut kertovat, että mikrobikasvusto on päässyt pesiytymään saumoihin. Onneksi rautakaupasta löytyy pari kymppiä maksava Saumafix-tuote tai jonkin muun merkkinen saumakynä – kun sitä näyttää likaisille saumoille, tulee kylpyhuoneesta kuin uusi! – Vai tuleeko sittenkään? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta – ja niin se onkin. Tosiasiassa saumakynä saattaa vain pahentaa asioita, eikä sitä siksi kannata käyttää kylpyhuoneen lattian tai ylipäätään märkätilojen kaakelisaumojen maalaukseen.

Saumafix ja muut saumakynät eivät sovi saumojen maalaamiseen märkätiloissa

Saumafix ja muut saumakynät ovat hyvä väline kuivatilojen seinäkaakelien maalaukseen. Esimerkiksi keittiön seinien kaakelisaumat voi hyvin siistiä saumakynän avulla. Märkätilojen tai lattian kaakelien saumoihin saumakynä ei kuitenkaan sovi.

Saumafixillä ja saumakynillä ylipäätään kannattaa maalata kaakelisaumoja ainoastaan kuvatiloissa, ja niissäkin vain seinien osalta.

Laattasaumat kuluvat aina normaalissa käytössä – tästä ei pääse mihinkään. Jos kylpyhuonelaattojen saumat maalataan saumakynällä, kuluu maali suhteellisen nopeasti pois, jolloin saumasta tulee entistäkin inhottavamman näköinen.

Erityisen nopeaa saumojen ja myös saumakynän kuluminen on lattiapinnoissa ja kosteissa tiloissa. Kylpyhuoneen lattia on siis malliesimerkki pinnasta, jonka laattasaumoja ei missään nimessä kannata yrittää siistiä saumakynällä.

Ehdin jo ostaa saumakynän – ei kai sen käytöstä haittaakaan ole?

Siitä, että luet tätä tekstiä, voidaan päätellä, että ongelmanasi ovat märkätilojen likaiset ja värjääntyneet saumat. Ehkäpä saumoihin on ehtinyt kiinnittyä myös mikrobikasvustoa. Vaikka saumojen puhdistus ei kotikonstein enää onnistu, saadaan ammattilaisaineilla ja -tekniikoilla saumat kuin saumat puhtaiksi. Ennen kuin menet saumakynäilemään tahroja piiloon, pyydä ammattilainen käymään ja tarkistamaan saumojen tilanne. 99-prosenttisella varmuudella laattasaumojen puhdistus onnistuu kyllä.

Jos tahdot muuttaa kylpyhuoneen saumojen väriä, sekin onnistuu ilman saumakynää laattasaumojen vaihdolla, joka on varmasti kestävä ratkaisu. Ensin vanhaa saumalaastia hiotaan pois sopiva määrä, minkä jälkeen pintaan asennetaan uusi saumalaasti. Saumojen vaihto on selvästi suuritöisempi ja hintavampi homma kuin saumakynäily, mutta lopputuloskin on kestävä.

Kysy saumakynän käytöstä ennen asunnon ostoa

Saumakynän käytöstä voi tulla ongelma uuden kodin ostamisen yhteydessä. Valitettavan yleistä on, että asunnon myyntiremontin tai -stailauksen yhteydessä kylpyhuoneen kaikki saumat käsitellään saumakynällä. Näin saumat saadaan näyttämään näteiltä sen aikaa, kun asunnolle etsitään ostajaa.

Kun koti löytää uudet asukkaat ja kylpyhuonetta aletaan jälleen käyttää, karmea totuus paljastuu ja saumakynän peittämät värjäymät nousevat esiin. Ei siis ole pahitteeksi kysyä asuntonäytössä asunnon välittäjältä tai omistajalta, onko kylpyhuoneen samoihin käytetty saumakynää.