Kesän maksutapaetu

Nauti puhtaasta kylpyhuoneesta heti — maksut pilkottuna. Kesä-heinäkuun aikana tilatut työt nyt huikealla maksutapaedulla! Lue lisää tästä.

15 kk

0% korko

30 kk

2,95% korko

Hyödynnä

Laattasaumojen vaihto

Uusi ja siistimpi ilme kylpyhuoneeseen nopeasti. Laattasaumojen vaihdolla saadaan haljenneet, kuluneet ja mikrobikasvustoiset (musta pilkut, home) saumat uusittua.

 • Laattasaumojen kulumiin, halkeamiin ja reikiin
 • Pidentää tilan käyttöikää
 • Eroon mikrobikasvustosta (mustista pisteistä) ja pinttymistä
 • Kulutusta kestävät, pitkäikäiset saumat

Laattasaumojen vaihto

Palvelu lyhyesti

Kaakelisaumojen korjaus ja uusiminen antavat lisää ikää kylpyhuoneelle. Vaihtoalue voidaan rajata ongelma-alueelle. Saumojen vaihto ei aiheuta vahinkoa laatoille, vesieristeille tai lämmitysjärjestelmille.

Yhdessä muiden kylpyhuonehuoltoon liittyvien palveluiden, kuten monivaihepuhdistuksen ja silikonisaumojen vaihdon, kanssa saadaan kylpyhuoneen käyttöikä maksimoitua ja kylpyhuoneremontti siirrettyä vuosilla eteenpäin.

Laattasaumat voidaan vaihtaa myös vain vioittuneelta alueelta. Uusi, tai nykyinenkin sävy on helppo löytää ja suuria värieroja ei pääse syntymään.

Referenssikuvat

Ennen-jälkeen silikonisaumojen vaihdon

Laattasaumojen yleisimät ongelmat

Kylpyhuoneen laattasaumojen haasteet on hyvä tiedostaa, jotta niihin osaa tarpeen tullen kiinnittää huomiota. Tässä kappaleessa käymme läpi yleisimmät laattasaumojen ongelmat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 • Laattasaumojen halkeilu, kuluminen ja reikien syntyminen:

  Kylpyhuoneen kosteus ja lämpötilan vaihtelut voivat johtaa saumojen halkeiluun, kulumiseen ja reikien syntymiseen. Reikien syntyminen on erityisen yleinen, jos laattasauma on asennettu huolimattomasti kylpyhuoneen rakennusvaiheessa. Iän myötä laattasaumoihin syntyvät jäljet ovat väistämättömiä, koska mikään ei kestä ikuisesti. Vesi ja voimakkaammat siivoustoimenpiteet kuluttavat aina hieman laattasaumaa ja jossain kohtaa se alkaa näkymään. Jos laattasaumoissa on paljon kulumaa, halkeamia tai niissä on paljon reikiä, on aika harkita niiden vaihtoa.

 • Laattasaumojen mikrobikasvusto:

  Mikrobikasvuston muodostuminen kylpyhuoneen laattasaumoihin on myös yleinen ongelma. Tämä johtuu laattasaumojen pysymisestä kosteana liian pitkään, mikä luo ihanteellisen ympäristön mikrobien kasvulle. Laattasaumojen mikrobikasvusto tai mustat pisteet, kuten monet niitä nimittävät, eivät ole terveydelle haitallista kasvustoa. Mustia pisteitä sisältävät laattasaumat kuitenkin vaikuttavat kylpyhuoneen kokonaisilmeeseen huomattavasti. Mikrobikasvuston saa hetkeksi häviämään laattasaumoilta, kun sen putsaa, mutta hetken päästä se palaa takaisin, koska kasvuston juuret menevät syvemmälle laattasauman sisään. Näin ollen laattasauman vaihto mekaanisesti on ainut tapa saada tilanne takaisin kuntoon.

 • Laattasauman värin muutokset:

  Laattasaumojen värin haalistuminen tai muuttuminen voi olla merkki siitä, että ne tarvitsevat vaihtoa. Tämä on yleensä kosmeettinen ongelma, mutta voi silti vaikuttaa kylpyhuoneen ulkonäköön negatiivisesti. Saumojen värin haalistuminen voi johtua esimerkiksi puhdistusaineiden käytöstä, auringonvalon vaikutuksesta tai tiettyjen kohtien pysymisestä kosteana pidempään.

  Jos huomaat kylpyhuoneesi laattasaumoissa edellä mainittuja ongelmia, suosittelemme harkitsemaan niiden vaihtoa. Laattasaumojen vaihto ei ole vaikeaa, mutta siinä riskinsä ja se vaatii vaivaa, tarkkuutta ja ammattitaitoa. Väärin tehtynä vaarana on laattojen vahingoittaminen ja pahimmillaan vesieristeen rikkominen, jolloin voi joutua uusimaan koko kylpyhuoneen. Jos haluat varmistaa onnistuneen lopputuloksen, kannattaa harkita ammattilaisen apua.

Huonokuntoisiin laattasaumoihin paras ratkaisu on vaihtaa ne uusiin.

Laattasaumojen tehtävä kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneen laattasaumojen tehtävänä on toimia laattojen välisenä saumana estää liiallisen veden pääsy laattojen alle. Ylimääräisen vesirasite laattojen alla voi johtaa esimerkiksi kopolaattojen, eli taustastaan irronneiden laattojen, muodostumiseen. Kulunut laattasauma imee vettä, kuin pesusieni. Uusi ja tiivis laattasauma on helpompi pitää puhtaana ja se kuivuu nopeammin käytön jälkeen. Uutta ja tiivistä laattasaumaa pitkin vesi valuu kaivoon suurimmilta osin eikä jää pitkiksi ajoiksi laattasaumaukseen. Pitkään kosteana pysyvät laattasaumat ovat hyvä kasvualusta erilaisille mikrobikasvustoille, jotka näkyvät saumauksissa tummin pisteinä.

Laattasaumat myös suojaavat laattojen reunoja lohkeilulta ja estävät likaa ja bakteereja kerääntymästä laattojen väliin. Laattasaumauksilla voidaan myös tasoittaa pohjasta syntyviä laattojen välisiä korkeuseroja ja antaa lopputulokselle siisti ja viimeistelty ilme. Lisäksi laattasaumojen avulla voidaan kompensoida laattojen luonnollista laajenemista ja kutistumista lämpötilan muutosten tai kosteuden vaihteluiden vuoksi.

Laattasaumojen kunnossapito on tärkeää kylpyhuoneen pitämiseksi hygieenisenä ja pitkäikäisenä.

Miten kylpyhuoneen laattasaumat saa pidettyä kunnossa?

Kylpyhuoneen laattasaumojen kunnon ylläpitämiseksi on tärkeää huolehtia niiden asianmukaisesta hoidosta ja huollosta. Tässä muutamia vinkkejä laattasaumojen kunnon ylläpitämiseksi:

 1. Varmista kylpyhuoneen hyvä ilmanvaihto
 2. Kuivaa laattasaumat pesun jälkeen. Näin kosteus ei jää saumoihin seisomaan ja mikrobien kasvualustaksi.
 3. Vältä voimakkaiden kemikaalien käyttöä laattasaumojen puhdistuksessa, sillä ne voivat vahingoittaa saumojen tiivistettä ja tehdä saumoista alttiimpia kosteudelle ja mustille pisteille eli mikrobikasvustolle.
 4. Puhdista laattasaumat säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa. Voit käyttää puhdistukseen erikoistuotteita tai valmistaa tehokkaan puhdistusaineen esimerkiksi etikasta ja vedestä.

Noudattamalla näitä vinkkejä, voit pitää kylpyhuoneen laattasaumat kunnossa ja pidentää niiden käyttöikää.

Kuinka voit tarkkailla laattasaumojen kuntoa?

Kylpyhuoneen laattasaumojen kuntoa voi tarkkailla useilla eri tavoilla:

 1. Tarkista laattasaumat säännöllisesti mahdollisten vaurioiden varalta, kuten kulumista, halkeamisista tai koloista. Silmämääräisellä tarkistuksella pääsee jo pitkälle.
 2. Katso, näkyykö laattasaumoissa mustia pisteitä, eli mikrobikasvustoa. Tämä voi olla merkki liian heikosta ilmanvaihdosta tilassa, veden seisomisesta laattasaumoilla tai niiden huonosta.
 3. Tarkkaile laattasaumojen tiiviyttä. Jos kosteutta pääsee laattojen alle, saumojen tiiviydessä voi olla ongelmia.
 4. Pidä kirjaa siitä, milloin laattasaumoja on viimeksi huollettu ja kuinka usein ne puhdistetaan

Säännöllinen tarkkailu auttaa havaitsemaan mahdolliset laattasaumojen ongelmat varhaisessa vaiheessa ja välttämään suurempia vaurioita. Huolellinen laattasaumojen hoito ja huolto auttavat myös säilyttämään kylpyhuoneen hyvän yleiskunnon ja mukavan yleisilmeen!

Milloin laattasaumojen vaihto voisi olla tarpeellinen?

Toteat edellä kerrottujen perusteella, että laattasaumojen vaihto voisi olla hyvä vaihtoehto? Alla kerromme lisää.

Laattasaumojen vaihto on turvallista Vevex Oy:n menetelmillä. Kaikki laitteet on varustettu stoppareilla niin, että vesieristeitä, lämmitysjärjestelmiä tai muita rakenteita ei voida vahingoittaa. Stopparin avulla saadaan haluttu kerros vanhaa laattasaumaa poistettua. Tämä varmistaa huonokuntoisen laattasauman poistamisen ja riittävän kiinnittymissyvyyden uudelle laattasaumalle. Laattasauman vaihdon jälkeen saumaus on uudenveroinen!

Laattasaumojen vaihto tehdään normaalisti pahimmalle vesirasitusalueelle seiniin ja lattiaan tai muiden tilojen lattioihin, joissa kulutus on kovaa ja laattasaumat kuluvat eniten.

Laattasaumojen vaihdon yhteydessä pitää vaihtaa myös silikonisaumat laattasaumojen vaihto alueelta, mikäli laattasaumarivien päissä on silikonisaumat. Laattasaumat avataan päihin asti, joka tarkoittaa automaattisesti silikonisaumojen vaihtoa samalla. Kun laattasaumojen vaihdolle on tarvetta, ovat myös silikonit yleensä hyvä vaihtaa kuntonsa puolesta. Kuivatiloissa laattasaumojen vaihdon yhteydessä ei ole yleensä tarvetta silikonien vaihdolle, koska reunoissa on normaalisti jalkalistat.

Teemme laattasaumojen vaihtoja sekä yksityisiin koteihin, kuin myös uimahalleihin, vuokrataloyhtiöille, hotelleihin ja moniin muihin tiloihin, joissa on laatoitettuja pintoja, jotka kaipaavat huoltoa.

Laattasaumojen vaihto on tarkkaa puuhaa ja se kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi, jos ei tiedä mitä tekee ja työkalut eivät sovellu tehtävään työhön. Näin varsinkin märkätiloissa, joissa voi olla vaarana rikkoa vesieriste.

Laattasaumausta tulee poistaa vanhaa saumaa vähintään 3 mm syvyyteen, jotta uusi sauma saa tarpeellisen tartuntapinnan. 3 mm syvyys on turvallinen, koska märkätilojen laatat eivät pääsääntöisesti ole ohuempia kuin 3 mm. Jos laattasaumaa ei poisteta syvyyssuunnassa riittävästi, uusi saumaus tulee olemaan lyhytikäinen. Tällöin uudella saumalla ei ole ollut tarpeeksi tartuntapintaa ja todennäköisesti lähtee irtoilemaan pala kerrallaan saadessaan rasitusta.

Laattasaumoissa mahdollisesti oleva mikrobikasvusto saadaan myös poistettua saumoista poistamalla riittävä pintakerros vanhaa laattasaumaa. Tiloihin, joissa on mikrobikasvustoa, suosittelemme laattasaumojen vaihdon jälkeen nanopinnoitusta uusille laattasaumoille, koska pinnoite hylkii vettä ja likaa. Lisäksi sillä on antibakteerisia ominaisuuksia ja näin ehkäisee voimakkaasti mikrobikasvuston (tummat pisteet laattasaumoissa) uusiutumista.

Laattasaumoihin käytettäviä laasteja löytyy myös hyvin eritasoisia. Laastin valinnalla pystyy vaikuttamaan hyvin paljon laattasauman kestävyyteen kylpyhuoneessa. Käyttämämme tuotteet ja aineet ovat alan parhaimpia, jolloin ammattimaisen työn kanssa saadaan siistejä ja kestäviä lopputuloksia tiloihin.

Laattasaumojen vaihto voi tuoda kylpyhuoneeseen uuden, raikkaan ilmeen ja parantaa sen toiminnallisuutta.  Jos laattasaumojen kunto mietityttää tai niiden vaihdoille on tarvetta, kerromme mielellämme lisää.

Ota yhteyttä ja kysy lisää kylpyhuonehuollosta

Haluatko lisätietoja?

Ota yhteyttä

Kerromme mielellämme lisää palveluistamme, huoltomahdollisuuksista ja ilmaisesta kartoituskäynnistä puhelimitse. Täytä alla oleva yhteydenottolomake niin olemme teihin yhteydessä.