Mikrosementoinnilla kylpyhuoneen vanhat, pinttyneet pinnat saavat uuden ja raikkaan asun nopeasti. Mikrosementti voidaan asentaa suoraan vanhojen laattojen päälle, ja siksi se noussut viime vuosina suosituksi materiaaliksi kylpyhuoneremonteissa. Osa kodinomistajista on kuitenkin saanut mikrosementistä huonoja kokemuksia: lattiaan on tullut asennuksen jälkeen kosteusläikkiä, ja pinta on jopa alkanut halkeilla.

Mistä tämä johtuu? Kuinka mikrosementtiin liittyvät ongelmat voidaan välttää, ja voiko niitä jälkikäteen korjata?

 

Läikät ja värimuutokset mikrosementissä ovat merkki huonolaatuisesta materiaalista

Suurin mikrosementtiin liittyvä ongelma on huonojen materiaalien käyttö. Jos kylphuoneeseen asennetaan sellaista mikrosementtiä, joka ei ole tarkoitettu käytettäväksi kosteissa tiloissa, voi mikrosementti muuttua läikikkääksi.

Etelä-Euroopan kylpyhuoneissa on yleensä erillinen suihkukoppi, joka estää veden roiskumisen ja valumisen muualle kylpyhuoneeseen. Siksi eteläeurooppalaisiin kylpyhuoneisiin voidaan asentaa myös sellainen mikrosementti, jota ei ole erityisesti tarkoitettu kosteisiin tiloihin.

Suomessa suihkukopit ovat kuitenkin harvinaisempia, ja useimmissa kylpyhuoneessa pesuvesi leviää suoraan kylpyhuoneen lattialle. Silti kosteisiin tiloihin sopimattomia, edullisia mikrosementtejä on käytetty kylpyhuoneiden pinnoitukseen myös Suomessa. Kun tällainen mikrosementti asennetaankin tilaan, jossa sementin pinnalle roiskuu päivittäin pesuvettä, alkaa sementti imeä sitä itseensä. Tällöin mikrosementti voi muuttaa väriä ja jopa pehmentyä.

 

Väärin asennettu mikrosementti halkeilee

Toinen mikrosementtiin liittyvä haaste on työn laatu. Jos mikrosementin asentaja oikoo mutkissa ja jättää verkoitusvaiheen väliin, on ongelmia todennäköisesti edessä. Verkoitus ehkäisee valmiin mikrosementtipinnan liikkumista, ja jos sitä ei ole asennettu, voi pinta halkeilla

Myös eri tuoteperheisiin kuuluvien materiaalien käyttö voi johtaa siihen, että mikrosementin pinta alkaa halkeilla. Siksi on tärkeää, että asennuksen eri vaiheissa käytetään saman tuoteperheen materiaaleja.

 

Mikrosementtiin on ilmestynyt läikkiä tai halkeamia – mitä voin tehdä?

Jos vahinko on jo tapahtunut ja kypyhuoneesi mikrosementtiin on tullut halkeamia tai läikkiä, voi asiansa osaava yritys yhä pelastaa tilanteen. Huonolaatuinen mikrosementti on hiottava kokonaan pois, minkä jälkeen pinnalle asennetaan uusi, kosteutta kestävä mikrosementti. Oikotietä ei ole, vaan huonolaatuinen mikrosementti on poistettava kokonaan.

Huonolaatuisen mikrosementin asennuttaminen ja poistattaminen ja uuden, laadukkaan sementin asennuttaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin se, että asennutat kerrasta laadukkaan mikrosementin. Jos siis olet siinä onnekkaassa asemassa, että vasta harkitset mikrosementin asennuttamista, vertaile tarkkaan eri toimijoita ennen kuin teet lopullisen valinnan.

 

Mistä tiedät, että remonttiyritys tekee mikrosementointia oikein?

Jokaisen remonttiyrityksen puheissa toistuvat laadukas työjälki ja kustannustehokas hinta. Kaikki lupaavat samaa, vain hinnat vaihtelevat. Mistä siis tunnistat yrityksen, joka tekee mikrosementoinnin kuten pitääkin?

Varmaa vastausta on vaikea antaa, mutta tässä pari vinkkiä, joiden avulla voit tunnistaa hyvän toimijan:

  • Selvitä, onko yrityksellä käytössään laadunvalvontajärjestelmä.
  • Kysy yrityksen edustajalta, onko heidän asentamissaan mikrosementeissä ilmennyt läikkiä, halkeilua tai muita ongelmia.
  • Tiedustele materiaaleista. Sopiiko yrityksen käyttämä mikrosementti varmasti kosteisiin tiloihin? Käytetäänkö asennuksessa vain yhden tuoteperheen materiaaleja?
  • Pyydä tarjous ainakin parilta eri yritykseltä. Edullisin tarjous varmasti houkuttelee, mutta siihen ei kannata tarttua mukisematta. Kysy sekä edullisten että hintavampien tarjousten tekijöiltä, kuinka he perustelevat hintansa. Tekeekö kalliimman tarjouksen tekijä jotakin sellaista, minkä huokeampi yritys jättää tekemättä? Käyttääkö toinen yritys laadukkaampia materiaaleja kuin toinen?

 

Varmaan arvaatkin jo, että me Vevexillä teemme mikrosementoinnin juuri kuten pitääkin. Emme ole alan halvin toimija, mutta laadukas sen sijaan olemme. Kysy rohkeasti laadunvalvonnastamme, käyttämistämme materiaaleistamme ja asiakkaidemme kokemuksista – vastaamme mielellämme!