11.12.2023

Kylpyhuoneremontin suunnittelu

Tärkeää kylpyhuoneremontin suunnittelussa on, että tiedetään, mistä syystä remontti ollaan alun perin tekemässä

Oletko kyllästynyt kylpyhuoneesi värimaailmaan? Tuntuuko kylpyhuoneesi nuhjuiselta ja epäpuhtaalta? Ehkä pohdit, ovatko kylpyhuoneen vesieristeet vielä kunnossa?

Jos vastasit ”kyllä” edes yhteen edeltävistä kysymyksistä, olet myös varmasti harkinnut kylpyhuoneremonttia. Remontoitu kylpyhuone vaikuttaa paitsi viihtyvyyteen, myös koko asunnon arvoon. Kylpyhuone joutuu sietämään runsasta kosteutta päivästä toiseen jopa kymmenien vuosien ajan. Puutteelliset vesieristeet, huonokuntoiset silikonisaumat tai haljenneet kaakelit saattavat pahimmillaan johtaa laajoihin kosteusvauroihin, jotka vaikuttavat niin asunnon arvoon kuin asukkaiden terveyteen.

Fakta on se, että kaikki pinnat, saumat ja eristeet alkavat vanhenemaan ensimmäistä päivästään alkaen. Huoltovapaita asuntoja tai pintoja ei ole olemassa. Hyvällä hoidolla asunnon, myös kylpyhuoneen, käyttöikää ja turvallisuutta voidaan kuitenkin pidentää merkittävästi. Mitä huolellisemmin kylpyhuonetta puhdistaa ja huoltaa, sitä paremmassa kunnossa se pysyy.

Hyvinkin huollettu kylpyhuone pitää kuitenkin remontoida jossain vaiheessa. Mutta milloin? Ja mitä kaikkea kylpyhuoneremontin suunnittelussa tulisi ottaa huomioon?

Milloin kylpyhuoneremontti on ajankohtainen?

Kun kylpyhuoneremontin tarvetta lähdetään pohtimaan, ensimmäisenä otetaan huomioon kylpyhuoneen ikä. Hyvin toteutettua kylpyhuonetta ei tarvitse remontoida 10 vuoden välein, mutta toista kymmentään lähestyessä remontintarve saattaa olla jo akuutti. Mieti myös, mikä on kylpyhuoneen oikea ongelma: eikö kylpyhuoneen ulkonäkö miellytä, vai onko kylpyhuoneen rakenteissa tai toiminnallisuudessa puutteita?

Jos kylpyhuoneessa on jo syntynyt kosteusvaurioita tai jos sen vesieristeet ovat puutteelliset tai huonokuntoiset, on kylpyhuoneremontilla jo kiire. Iäkkäälle kylpyhuoneelle kannattaa tilata perusteellinen kartoitus, jotta kylpyhuoneen kunnosta sekä remontin tarpeesta ja laajuudesta voidaan varmistua.

Laattasaumojen homepilkut eivät edellytä kylpyhuoneremonttia

Muista, että kosteusvaurioita ei voi havaita paljain silmin. Homepilkut laattasaumoissa eivät välttämättä vielä kerro kylpyhuoneen kosteusvauriosta, vaan laattasaumojen pintakäsittelyaineet ovat vain voineet kulua pois. Tällöin ongelma ratkeaa pelkällä saumojen puhdistuksella tai vaihdolla. Ehjää ja kosteusvauriotonta kylpyhuonetta ei missään tapauksessa kannata lähteä särkemään ja avaamaan kauttaaltaan, sillä kylpyhuonetta voidaan siistiä ja ehostaa myös vaivattomammin – ja ennen kaikkea edullisemmin.

Ehjää ja kosteusvauriotonta kylpyhuonetta ei missään tapauksessa kannata lähteä särkemään ja avaamaan kauttaaltaan.

Mitä kylpyhuoneremontin suunnittelussa pitää ottaa huomioon?

Jos kylpyhuone päätetään remontoida kokonaisuudessaan, vaatii se huolellista suunnittelua ja tietenkin ammattitaitoisen remontoijan. Kylpyhuoneremontti on yksi kodin vaativimmista remonteista, sillä huonosti toteutettu remontti saattaa johtaa pysyviin rakennevaurioihin ja kosteushaittoihin. Valitse siis remontin toteuttaja tarkasti. Suosituksiin voi yleensä luottaa. Kysele tutuilta kokemuksia kylpyhuoneremonttien toteuttajista tai selaile suosituksia internetistä. Kuten vanha sananlasku kertoo: hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi.

Kun kylpyhuoneremontin tekijä on valittu, on aika aloittaa konkreettinen suunnittelu. Ensimmäisenä suunnitellaan tietenkin kylpyhuoneen toiminnallisuus ja kalusteiden paikat, jotka vaikuttavat putkistojen sijaintiin. Vedetäänkö putket kokonaan uudestaan, vai voidaanko kalusteet sijoittaa alkuperäisten putkien mukaisesti?

Tehokas ilmanvaihto ja kosteutta kestävät pintamateriaalit pidentävät kylpyhuoneen ikää

Tärkeintä kylpyhuoneessa on kuitenkin toimiva ilmanvaihto. Huonolaatuinen tai huonosti sijoitettu ilmanvaihtokanava ei poista kosteutta tarpeeksi tehokkaasti, mikä rasittaa kylpyhuonetta merkittävästi. Toimiva ilmanvaihto pidentää kylpyhuoneen käyttöikää ja vähentää kosteusvaurioiden riskiä. Ilmanvaihdon poistokanava kannattaa sijoittaa aina suihkun lähelle – etenkin, jos suihkualuetta rajaavat suihkuseinät tai suihkukoppi.

Suihkualueen rajaaminen on kuitenkin viisas ratkaisu – tällöin runsaalle vedelle altistuva alue pienenee. Suihkualueelle kannattaa antaa erityishuomiota ilmanvaihdon lisäksi myös pintamateriaalien osalta. Koska suihkualueella kosteuden määrä on kaikkein suurin, kannattaa peitelistoiksi valita muoviset listat, sillä puulistat kestävät huomattavasti vähemmän kosteutta. Lisäksi suihkualueelle kannattaa harkita saumatonta lattiapintaa, jotta vesi valuu tehokkaammin viemäriin, eivätkä lika ja kosteus keräänny saumoihin.

Valitse kylpyhuoneen uudet laatat huolella

Seuraava kysymys onkin kylpyhuoneen värimaailma ja pintamateriaalit. Laattoja ei kannata valita hätäisesti ja hetken mielijohteesta, sillä laatoilla on suuri vaikutus esimerkiksi kylpyhuoneen helppohoitoisuuteen ja käyttöikään. Laattoja löytyy monesta eri hintaluokasta, mutta ne eivät ehkä ole se oikea paikka säästää: jotkut laatat imevät yllättävän paljon kosteutta itseensä ja voivat ajan mittaan tummua vedestä ja kerätä kosteutta seinärakenteisiin.

Puhtaanapidon ja helppohoitoisuuden kannalta myös laattojen värillä ja koolla on väliä. Tummissa laatoissa kalkki erottuu herkästi, kun taas vaaleissa laatoissa näkyy aivan kaikki lika. Jos et siis ole kovin ahkera siivoaja, kannattaa laattojen väriksi valita jokin muu kuin todella tumma tai vaalea.

Kylpyhuoneen puhtaanapidossa haastavinta on saumojen puhdistus. Mitä suurempi laatta, sitä vähemmän puhdistettavia saumoja.

Kylpyhuoneremontin suunnittelussa pitää siis ennen kaikkea ottaa huomioon omat tarpeet kylpyhuoneen toiminnallisuuden suhteen. Lisäksi suosittelemme valitsemaan mahdollisimman helppohoitoiset pintamateriaalit. Huolellisesti toteutettu kylpyhuoneremontti takaa pitkäikäisen kylpyhuoneen, jota ei tarvitse remontoida uudelleen vuosiin.

Entä jos työläälle kylpyhuoneen täysremontille olisikin vaihtoehto?

Joskus tilanne on se, että kylpyhuone on remontoitava kokonaisvaltaisesti asunnon rakenteiden ja asukkaiden terveyden säilyttämiseksi. Aina työläs, kallis ja aikaa vievä remontti ei kuitenkaan ole tarpeen. Kylpyhuonetta voidaan parannella ja ehostaa myös erilaisin ratkaisuin, jotka ovat huomattavasti vaivattomampia ja budjettiystävällisempiä kuin kylpyhuoneen täysremontti.

Monivaihepuhdistuksella kirkkaat kylpyhuoneen pinnat

Nuhjuinen ja pinttynyt kylpyhuone raikastuu nopeasti, vaivattomasti ja edullisesti tehokkaalla monivaihepuhdistuksella. Monivaihepuhdistus irrottaa ympäristöystävällisesti ja tehokkaasti niin pinttyneenkin lian, värjäymät ja kalkkijäämät, kuitenkin saumoja tai pintoja kuluttamatta. Monivaihepuhdistus voidaan toteuttaa niin laatta- kuin muovimattopinnoille. Puhdistusprosessissa kylpyhuoneen pinnat puhdistetaan saumoja myöten sekä käsin että koneellisesti. Monivaihepuhdistuksen jälkeen aiemmin tunkkaiselta näyttänyt, vanhakin kylpyhuone tuntuu raikkaalta ja säihkyy kuin uusi!

Ennen kuin lähdet repimään vanhoja laattoja seinistä irti, anna monivaihepuhdistuksen tehdä taikansa – saatat yllättyä positiivisesti ja säästää pitkän pennin!

Laatta- ja silikonisaumojen vaihto

Laattasaumoihin ja silikonisaumoihin saattaa ajan mittaan kertyä pintahometta mustina pilkkuina. Tämä ei välttämättä vielä tarkoita kosteusvauriota kylpyhuoneessa, vaan usein vain saumojen hometta ehkäisevä pintasuoja-aine on kulunut.

Lisäksi saumoihin saattaa muodostua reikiä ja halkeamia. Nämä ongelmat on tietenkin otettava vakavasti, sillä reiät ja halkeamat keräävät vettä itseensä ja kasvavat ajan myötä, jolloin ne alkavat päästää kosteutta lävitseen.

Saumojen epäsiisteyden tai vaurioiden vuoksi ei kuitenkaan kannata repiä koko kylpyhuonetta auki, sillä ongelma ratkeaa useimmiten yksinkertaisella laatta- ja silikonisaumojen vaihdolla. Ammattitaitoisesti toteutettu saumojen vaihto ei aiheuta vahinkoa laatoille, vesieristeille tai lämmitysjärjestelmille.

Ammattilaisen kartoituskäynnillä selvitetään kylpyhuoneen kunto ja huoltotarpeet

Kaikki palvelumme on suunniteltu tarjoamaan sinulle edullisempi ratkaisu viihtyisän, helppohoitoisen ja kestävän kylpyhuoneen toteutukseen. Kylpyhuonehuoltomme pidentävät pesutilojen käyttöikää oleellisesti ja siirtävät kylpyhuoneremontin tarvetta vuosilla eteenpäin.

Jos et ole varma, tarvitseeko kylpyhuoneesi kokonaisvaltaista remonttia, kaipaat apua kylpyhuoneremontin suunnittelussa tai etsit kevyempiä ja kustannustehokkaampia vaihtoehtoja kylpyhuoneen uudistamiseen, kysy rohkeasti ammattilaisen mielipide. Tulemme mielellämme ilmaiselle kartoituskäynnille. Kartoituskäynti on vaivaton, ja saat nopeasti tietoa pesutilan kunnosta ja huoltotarpeista. Kartoituskäynnin jälkeen lähetämme sinulle sähköpostissa tarjouksen, joka ei velvoita sinua mihinkään.

Joskus kartoituskäynnillä käy ilmi, että mikään palveluistamme ei sovellu juuri sinun kylpyhuoneesi tarpeisiin. Myös tällaisessa tilanteessa autamme sinua löytämään ongelmaan parhaan mahdollisen ratkaisun yhteistyökumppaneidemme avulla. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä ja tilata ilmaista kartoituskäyntiä! Etsitään yhdessä parhaat ratkaisut unelmiesi kylpyhuoneen toteutukseen.

Ota yhteyttä!